Titel: Sjöjungfrun-varsel för storm

Meddelare: Erik Byvall  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Frök

Måns Månsson i Grönsvik och jag rodde tillsammans på sjön i våra unga år. Måns var morgonsvak av sig. Just då solen stack upp, brukade han vara på benen och se efter var måsarna höll till. Där visste han var strömming. Så en morgon fick han se sjöjungfrun komma seglandes i en liten vit båt. Hon styrde rätt mot vinden, och det gick så fort, att det bara yrde vatten om hela båten. På ett par ögonblick var hon borta. Men strax därefter blev det en sådan svår storm, att åtminstone inte jag sett maken fast jag rott i sjön i 68 år.